Grandi poeti Giorgio Gioco
Giorgio Gioco
Giorgio Gioco (+2019), l'amìgo de La Rena Domila che l'è riussì a portàr la poesia in cusìna. No l'éra solo un cógo, ma un veronese che ghe piaséa la so çità, amante de le tradissioni e de la so storia. De lu conservémo un ricordo grandissimo, la prima persona che l'à credù nel sito, organisàndo tra l'altro co' el Diretòr numarose manifestassioni ne la çità de Verona. Da ricordàr anca, che 'l s'à dato da far, par realisàr la statua del grande Berto Barbarani amìgo de faméia e de tanti veronesi. Ciao Giorgio!
POESIE:
LA PASTISSADA DE CAVAL
Se te vol farte un regal, / un regal a la Cangrande / compra carne de caval / e po' dopo pensa in grande. // Cori in piassa a far la spesa / de carote e de...morbìn, / seole, sedano, del lardo / no desmentegarte el vin. // A remengo l'avarissia, / par un piato de gran nome, / te ghe vol del bon Recioto / 'na botiglia de Amarone. // Taia po' la carne in pressia / a tocheti e tochetini; / le verdure del desfrito / ben taiade a dadolini. // De farina, quela fina, / buta pur 'na piovesina / su la carne e le verdure / fin che el fogo el le seduse.// A 'sto punto meti el sal / quel bon sal de la moral...../ la polenta moscardina / che la ronfa in la ramina. / Par na pastissada fina: / çinque ore de cusina. / Far pipar 'sto gran parol, / pian pianin, più pian ch'el pol.
PASTA E FASOI
Sia d'inverno che d'istà, / col gran fredo e col gran caldo / e par quanto se convien / l'omo g'ha da magnar ben. // Disè pur qul che volì / no gh'è gnente de più bon / sia la sera che a mezdì / de un cuciàr de minestron.// La me pasta coi fasoi, / spessa come el fusse miel, / me la insogno fra i ninsoi, / me la cuno nel çervel....// L'è el più bon piato nostran, / da San Zen fin a Cangrande / sensa truchi e sensa ingan / l'è un bocn da festa grande. // L'è l'insegna de Verona / la me pasta coi fasoi, / se la magna zo a la bona / e la fa cressar i fioi.
I PEVERONI
I peveroni i è 'na gran verdura, / col sol de agosto i porta el so calor, / dal condimento no i ciapa paura, / i ghe fa da rufiani color. // I va d'acordo col so pomodoro, / par un bon piato de peperonata; co l'aio, 'l suchin e poco aloro / i te regala anca la caponata. // Un gran saor picante, apetitoso, / i se la intende ben co le patate / col ripien, po', i gà del portentoso / ch'el va ben sia d'inverno che d'estate // Vegna i paneti col so peveron / che i te dà forsa e in più sodisfassion.
CREMA DE SUCA
Anca la suca, cari mei, se stima / al contrario de quel che fa i suconi, / la se presenta giala e moscardina / par regalarte piati forti e boni. // pronta d'inverno par tute le stagioni, / se la capita in man del cogo esperto / co la so fantasia, co le intensioni, / da la cusina'l tira su un concerto. // Se scomodemo quel del messisbugo, / che fasea da magnar in Vaticano, / co la suca e un poco de bon uso, / el contentava l'ospite più strano. // Viva la suca, bona e sucarina: /
"Te darìa la corona de regina!"
LE MELANSANE
La Melansana dal so bel color / l'è un ortagio che l'è tanta mana / frita, al forno, in padela e su le brase / la te dà piati par na setimana. // Però bisogna un poco starghe a drio, / taiarla zo a fetine, comodà, / spolverisarla con una gran de sal, / te la fè deventar una bontà.// Se te vol, la va ben co le verdure: / al suchin, la patata, el pomodoro.... / Portà in trionfo po' co' la so pasta / la te regala piati in fin che basta // Le melansane cari amiçi mei, / l'è un bon piato da lecarse i diei.
EL POMODORO
El pomodoro, fioi, l'è un fruto onesto / che vien da l'altro mondo, da là via, / rosso, infogà de sol ma sempre fresco, / con più lo magno, più lo magnarìa. // L'è bon col sal e un fià de peverìn / no meterghe l'asedo ma el limon / el te sbrisigola 'l mato de morbin / el te controla anca la pression. // No gh'è piato italian ch'el pol far sensa, / el so color, rinforsa anca el saor, / se te lo peli, l'è 'na penitensa / co l'aio, po' el da l'ambassador // mi lo vorìa par tute le ocasioni: / l'è proprio da magna in du boconi.